16.10.17

ARKIVÉ


En liten stund efter att jag kommit hem igår från loppis, där jag var och sålde egna och barnens klädesplagg läste jag en artikel som fick mig att må illa (lägger länken under). Jag har skrivit om ämnet tidigare, men jag kommer att fortsätta att göra det också i framtiden eftersom det ligger mig själv nära hjärtat. Jag har under senaste år blivit allt mer medveten vad gäller konsumtion av kläder och långsamt men med bestämdhet strävar jag efter en garderob där alla de få plagg jag äger är mina favoriter och att de alla är av hög kvalitet.  Jag har små inkomster, men det betyder inte att min strävan skulle vara omöjlig.

Mina knep är att jag avstår från impulsköp, köper second hand alltid då det är möjligt,  skaffar nya plagg endast efter att jag sålt vidare eller använt slut det föregående plagget, jag syr en del kläder själv, lappar existerande plagg och fäster stor uppmärksamhet vid material. Jag sköter om mina ylleplagg, jag köper (oftast second hand) jeans som är 100% bomull eftersom de inte behöver tvättas ofta och håller formen mycket bättre än jeans som töjer och innehåller elastan. Alla mina skor och väskor är av läder och håller med rätt skötsel (och ibland lite hjälp av en skomakare)  år ut och år in. Jag vädrar kläder i stället för att tvätta dem, tvättar bort fläckar i stället för hela plagget och drömmer för tillfället om en "steamer". 


Jag råkade hitta ARCIVÉ vars tanke är att dela artiklar om hur vi bättre tar hand om våra klädesplagg, skor och väskor. Jag väntar i alla fall själv med iver på alla tips som motverkar fast fashion trenden och kommer med hållbara lösningar. Det handlar ju i stora drag om att inse att  de  principer modeindustrin till stora delar idag fungerar enligt inte kan accepteras. Det handlar om att stanna, ta ett steg tillbaka och inse att ohållbar och oetisk (slit och släng) konsumtion inte är nyckeln till lyckan. Jag tar hellre vara på och sköter om det jag har, precis som otaliga generationer av människor fram till denna dag gjort. Det svider naturligtvis lite

 att jag blivit lurad, att jag gått med i konsumtionshysterin och låtit marknadskrafterna styra mitt  konsumtionsbeteende. Men det goda är att dessa saker allt mer lyfts fram i litteratur, tidningar och dokumentärer och jag  kan välja att hoppa av karusellen. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar!