9.9.17

OM JAG INTE HADE BARNMin sexåring kastar nuförtiden ganska tuffa frågor som han vill ha svar på, som till exempel:

-Mamma skulle du vara lycklig om du inte hade barn?

Jag måste bekänna (inte för min sexåring, men för er) att jag flera gånger under årens lopp stundvis avundats dem som inte har barn. Barn i sig är inget självändamål och jag tror att en människa kan vara lycklig, kanske även lyckligare utan att få uppleva föräldraskapet. 

Men trots att jag stundvis känt att livet skulle vara lättare utan barnen, var min spontana tanke och mitt svar på min sexåriga sons fråga nej. Vi fortsatte diskussionen eftersom han bad mig föreställa mig om han aldrig hade funnits. Jag försökte så gott jag kunde förklara till honom att det för mig var omöjligt att tänka mig ett liv utan dem jag älskar allra mest, men att det finns lyckliga människor utan barn. Jag tror att jag själv inte skulle vara lycklig om jag inte fått barn, men detta naturligtvis utan att veta vad det egentligen innebär att vara förälder. Det är ett val man gör och står för.   Föräldraskap handlar om att både avstå och uppfylla. Man måste vara redo att låta en annan människas behov gå före  de egna och älska utan genklang.

Här om dagen deltog jag i "Valeäidin nauhoitukset" som är en podcast som behandlar familjeliv. Jag var där och berättade om livet som förälder till ett specialbarn. Det jag märkte var att min upplevelse av mitt eget föräldraskap  trots utmaningar är positivt. Andra säsongen av podcast serien kommer ut senare det här året, men jag rekommenderar varmt att gå in och lyssna på första säsongens avsnitt som finns bakom länken nedan. Valeäiti är nominerad till årets diskussionsväckare i The Blog Awards Finland.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar!