25.3.17

UTSEENDEFIXERING

Igår pratade jag på Snapchat och skrev på Instagram om något jag stött på i sociala medier som fått mitt hår att resa sig. Jag har ofta hört att människor talar illa om sitt utseende och jag tror att ett sådant här "självförakt" säkert i mångas ögon ses som en dygd, "Vaatimattomuus kaunistaa" så att säga. Vid första anblick kan det ju faktiskt kännas som att en människa är på något vis mer äkta om hen talar och pekar ut sina "fel", för det känns ju som något alla på sätt eller annat kan relatera till. Mycket mindre acceptabelt är det ju att stå och säga hur nöjd man är med sitt utseende, helt sjukt när man tänker på det! Det jag personligen känner när människor talar illa om sitt utseende är att de ju samtidigt mycket väl kan få någon annan att känna sig sämre eller mindre nöjd med sitt eget utseende. 

Om jag berättar att jag avskyr min dubbelhaka, mina rynkor, mina lår eller vad det nu kan vara, så finns det säkert många som upplever att de har en ännu större dubbelhaka, flera rynkor eller tjockare lår. Vi jämför oss själva med varandra hela tiden och därför handlar öppen kritik mot den egna kroppen ingalunda bara om dig själv. Det här med att ständigt jämföra sig med andra är också ett stort problem, och något jag tror att man mår bra av att ta avstånd till. Beundra får man, men inte avundas. Det här är mycket stora frågor som blir allt mer synliga via sociala medier, eftersom mycket av innehållet är extremt utseendefokuserat. 

Min förhoppning är att vi tänkande och unika individer tar avstånd från att koncentrera oss så mycket på utseende och fokuserar på värden som är viktiga. Jag tycker också att det är jätte viktigt att uppmärksamma att man genom att låta bli att acceptera sig själv kan uppfattas kritisera andra med liknande kroppar/utseende. Varje steg du tar mot att älska dig själv som du är, gör dig garanterat mer lycklig än det du kan göra för att förändra dig själv.

Jag har aldrig tagit ställning till hur pojkarnas hår skall se ut, håret växer och ingendera vill att det skall klippas. Det är så enkelt.  Jag är bara så jävla stolt över att pojkarna inte tycks bry sig ett skit när folk undrar och ifrågasätter både deras kön och hårlängd. Mina fina barn. Jag hoppas så innerligt att deras orubbade självkänsla håller i sig länge till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar!