1.1.14

CITY


Vi var till skogen idag. Undrar om björnarna alls går i ide en varrm vinter som denna. En liten citybjörn  som inte sover vintersömn berättade att han var glad att gårdagens hemska "krigsljud" var borta för han hade varit livrädd och inte tänkt våga somna på kvällen. Det är ju ibland så att den enas lycka är den andres sorg.

Samma gäller framsteg. Idag har vi inlett ett nytt år och vi antar ju ofta att framtid och utveckling innebär positiva förändringar. Men framsteg i en sak kan innebära baksteg i en annan. Så är det ju t.ex. med utvecklingen av städerna. Jag trivs bra i staden men det har ju sina nackdelar också. Under de senaste 50 åren har astma, allergisk snuva och atopisk hy ökat kraftigt. En tredjedel av barnen i skolåldern är allergiska. De finländska barnen är mycket mer allergiska än t.ex. barnen i grannlandet Ryssland där många fortfarande lever som våra förfäder gjorde för inte så länge sedan. 

Kontakten med naturen och livsmedelsproduktionen har blivit mer avlägsen. Det är frågan om en hygien- eller biodiversitetshypotes. När det kommer till immunsystemet så har mycket förändrats på kort tid. Många barn spenderar mer tid inomhus än utomhus, vi dricker renat vatten och pastöriserad mjölk, vi har kylskåp och frys för förvaring av mat etc. Dessa är alla rätt nya förändringar och för att kroppen skall vänja sig behöver den utsättas. Om kroppen inte utsätts blir det felalarm och den börjar försvara sig mot helt ofarliga saker och det är orsaken till många allergier.

Men det finns ju natur också i staden och genom att t.ex. odla, plantera grönväggar, låta barnen leka på icke asfalterade ytor och besöka djurgårdar kan vi stadsbor förebygga våra egna barns allergier. 

Mera mylla i munnen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar!